Jag har länge velat göra egen ketchup bara för att jämföra smaken med dem man köper. Kanske smakar inte ketchup ketchup om ni förstår vad jag begriper? Äppeljuice hävdar jag smakar ganska artificiellt om man jämför med just äpplen...men man har ju lärt sig hur köpt "äppeljuice" smakar.
Fast nu handlar det om hamburgerbröd. Eller egentligen om ketchup, för det är ju det jag vill göra. Men tydligen har egen gjord ketchup har en ganska kort hållbarhetstid. Av den anledningen vill jag att ketchupen ska användas utan att vi ska behöva äta den hela veckan. Vad passar bra med ketchup? Jo, hamburgare! Sen poppade det där tänket upp i huvudet om att det är lite synd att ha köpehamburgare och köpebröd till en hemgjord ketchup, så nu har det bakats hamburgerbröd som frysts in. Tanken är att vi ska bjuda på detta när vi får gäster till Kristi Him så att all ketchup går åt!
Hamburgerbröd, ca 16 st
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
1 msk salt
1 dl olja, valfri efter smak (jag tog rapsolja med fyllig och nötig smak)
5 dl vetemjöl
7-8 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk mjölk
Sesamfrön
Smula ner jästen i en stor bunke, slå över vattnet och lös upp. I med salt, olja och allt mjöl. Knåda 15 minuter med en degblandare, annars dubbla tiden. Låt sen degen jäsa under duk i ca 40 minuter till dubbel storlek.
Dra igång ugnen på 225 grader. Dela upp degen i önskat antal delar. (Receptet jag använde sa 8-10 bitar, men jag tog 16 och tycker att bröden blev i normal storlek.) Rulla bitarna till bollar och platta ut på plåt med bakplåtspapper. Jäs dem i 30 minuter.
Vispa samman ägg och mjölk och pensla bröden med blandningen. Strö sedan över sesamfröna, eller annan topping (som t.ex. linfrön, chiliflakes, polentagryn, flingsalt eller en mix av alltihop!)
Grädda i ugn i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Receptkälla: "Bröd" av Johan Åkerberg
Receptkälla: "Bröd" av Johan Åkerberg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar