måndag 23 maj 2011

Italienskt lantbröd

Mitt favoritrecept som knådas flitigt i maskinen i princip varje vecka.

Italienskt lantbröd (från boken Bröd av Johan Åkerberg)

(1-2 bröd)
FÖRDEG - STEG 1
6 dl vatten, 37 grader
25 g jäst
3 dl durumvete
8 dl vetemjöl special

HUVUDDEG - STEG 2
4 tsk salt
1 dl olivolja
1 äggvita
4 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke. Slå över vattnet och rör tills jästen löst sig helt. Arbeta därefter in de båda mjölsorterna. Sätt ugnen på 250 grader och låt jäsa i ca 60 minuter.

När fördegen jäst färdigt, tillsätt salt, olja, äggvita och mjöl. Arbeta degen ordentligt och forma den sedan till en stor eller två mindre limpor. Låt jäsa på plåt i ca 40 minuter och skåra sedan med en vass kniv. Pensla brödet med vatten och grädda i ugn i 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar