tisdag 24 maj 2011

Allram whoopies (med citron och lakritssmak)

Whoopies? Tydligen ska detta vara det nya efter cupcaketrenden. Till formen är de som macroner, men de är i själva verket muffinstoppar där man lägger frostingen emellan. Praktiskt då jag kunde ta med till mina arbetskamrater utan kladd! Det var också en av mina kollegor som tyckte att whoopiesarna såg ut som Allram Eest, vilket också fick bli namnet på receptet.

Normalt är jag en riktig receptslav, men nedanstående är faktisk ett eget hopkok. Så går det åt h-e, skyll på mig!

Allram whoopies
(ger ca 40 delar, dvs 20 st whoopies)

100 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
1 rumsvarmt ägg
3 dl mjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
ca 1/2 dl mjölk
rivet skal av en liten citron
1 dryg msk saft från citronen
(typ så att mjölk och citronsaft tillsammans blir 1/2 dl)
ev. även ett par droppar gul karamellfärg

Vispa smör och socker pösigt. I med ägget och blanda väl. Häll ner alla torrvaror och rör om. Mjölk och citronsaft ska i sist. Rör om med vätskan försiktigt tills allt är blandat. Om man vispar för mycket kan smeten bli för rinnig, vilket ger platta whoopiesar!

Häll smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på plåt med bakplåtspapper. Storleken på "klickarna" kan vara aningen större än en 5-krona (iom att de växer lite i ugnen sen). Om du inte har en sprits - köp en! Man kan givetvis klicka ut dem med en tesked, men det blir svårare att få en rund finish på whoopiesarna.

Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen, men ändå nära mitten. Tid i ugn beror givetvis på ugnen, men ca 7-9 min. De ska inte få färg i kanterna, så håll ett getöga på dem! De ska vara fluffiga och mjuka inuti.

Låt kakorna svalna på galler och börja förbereda frostingfyllningen.

60 g smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
1 1/2 tsk lakritsarom
, eller något annat som ger lakritssmak (kanske testa att mortla turkiskpeppar eller någon typ av lakritspulver?)
lakritsströssel

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en kräm. I med Philadelphaosten och fortsätt att vispa tills krämen är slät. Smaka av med lakritsen sist.

Ladda spritsen med fyllningen och tryck ut en klick på hälften av whoopie kakorna. Sen på med "lock" och tryck till lite försiktigt så att frostingen fyller ut whoopiesen. Det kan med fördel tryckas ut lite fyllning utanför whoopiesen så att lakritsströssel kan fastna där på. Det är bara till att fylla en skål med strösslet och rulla på. Et voilà - snygga och smarriga Allram whoopies!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar