När besöket var på annat besök passade jag på att göra ketchupen.
![]() |
| Min ketchup i en sparad Heinzflaska i glas |
Hemgjord ketchup
(ca 3 dl)
5 st tomater
1 st liten gul lök
2 st vitlöksklyftor
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl farinsocker
1 msk worcestersås
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Skålla och skala tomaterna. Skär dem i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg tomater, lök, vitlök, vinäger, tomatpuré, socker, worcestersås, salt och peppar i en kastrull. Koka upp och låt allting sjuda i lite mer än 20 min. Mixa ketchupen slät i en matberedare eller med mixerstav. Låt ketchupen kallna. I kylskåp kan den hålla i flera veckor. (Vi får väl se!)
Receptkälla: TastelineJag blev en aning överambitiös och gjorde även en coleslaw och hamburgerdressing. Det gick i och för sig rätt snabbt i och med att jag hade allt hemma.
(4 port)
200 g vitkål
1 morot
1/2 gul lök
1 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
Finstrimla kålen med t.ex. osthyvel. Skala och riv moroten. Skala och finhacka löken. Blanda alla rotsakerna med crème fraiche, majonnäs, senap och salt. Låt salladen stå i kyl någon timme.
Receptkälla: Arla
Till middag blev det alltså hemgjorda 150 grams hamburgare med bakade hamburgerbröd, ihoprörd hamburgerdressing (vars recept var OK, men inte så pass bra att det hör hemma här!), en coleslaw och egen ketchup. Ett gäng klyftade potatisar och sötpotatisar som fått samsas i ugnen serverades också on the side. Behöver jag nämna att burgarna grillades? Givet!
| En grillad majskolv hade varit pricken över i:et tror jag! |
Helgen innehöll också sconesfrukost, en rabarberpajsfika med marsansås (what else!), en grillmiddag med fläskfilé, en färskpotatissallad och vaniljpannacotta samt ett 2-års kalas med cupcakes, citronmarängtårta och kanelbullar. Allt homemade. Det tog knäcken på mig dock så i villervallan tog jag inga kort! Snacka om rookie blogger mistake!!! Nåja, jag får en ursäkt till att göra en del av det igen (kanelbullerecept från mjölbaksidant.ex. kanske inte är så inspirerande direkt...).
Värt att nämna är däremot att vi åt rabarber/jordgubbsmarmeladen till både scones och ostbricka och att den var så gudomlig att den t.om. är slut!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar