söndag 12 juni 2011

Morotsfrallor



Inte en brödbit fanns hemma imorse så efter att mannen snodde ihop scones till frukost och gav mig sovmorgon (1000-tack!) fick det bli ett brödbak. Det italienska lantbrödet fick stå tillbaka denna gång för morotsbullar.

Bra hjälpreda till detta recept!

Morotsfrallor
(ca 16 st)

50 g jäst
75 g smör/margarin
4 dl mjölk
2 tsk salt
4 dl rivna morötter
6 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
ca 1 dl frön/kärnor (ex. lin-, sesamfrö, solroskärnor)

Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet samt salt, morötter, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Blanda och arbeta degen smidig i maskin eller för hand i ca 10 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 16 bitar och forma dem till bollar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna lite. Pensla dem med ljummet vatten och strö över frön. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Grädda frallorna ca 12 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.


Receptkälla: Coops Mersmak


Färdig fralla
Frallorna tänker jag fylla med knaperstekt bacon, skivad avokado, gurka, tomat och en röra med philadelphiaost, honung och dijonsenap. Trevligt att byta ut prästosten emellanåt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar