Flädersaft är bara sååå enkelt att göra - om man bara hittat sig en buske och försäkrat sig om att den inte är giftig...
Som jag förstått det blommar den ätliga flädern i juni-juli. Märgen (insidan i kvistar och grenar) är vit, blomställningarna är platta upptill och bladen sitter mot varandra i par med ett udda blad.
20 stora fläderblomsklasar, sköljda i ljummet vatten
2 skivade citroner
1 liter socker
2 tsk citronsyra
8 dl vatten, uppkokat
Varva klasar, citroner, socker, och citronsyra i en bunke (som tål värme). Jag använde en kastrull. Häll över det kokande vattnet och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn, därefter i kylskåp i ytterligare 2 dygn. Sila upp saften i flaskor och förvara svalt. Recept från Ica.
Så där ja! Det enda jobbiga i detta dels att behöva vänta hela 4 dagar innan saften är klar och dels att få rum i kylskåpet. En jord- eller matkällare hade ju varit grymt för ändamålet. Varför kunde det inte varit standard när radhusen byggdes på 70-talet! Släng in en mathiss på det (bara för att det är så j-a ballt) och en walk-in-closet så ska jag inte be om mer.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar