Våra mysiga grannar sa att vi gärna fick plocka bär från deras vinbärsbuskar. Lycka! Jag tycker att röda vinbär är lite svåra att hitta på något med dock. Paj, OK, men det brukar bli lite för syrligt. Marängtäcke kan man ju slänga på enligt något recept, men det är ju borta på en fika.
Nä, jag ville ha något som vi kan njuta av här under hösten och kanske kunna ha med som gå-bort-present så det fick bli gelé. Gelé är ett underskattat tillbehör egentligen. Svärmor serverar det ganska flitigt och varje gång är det så fantastiskt gott! Riktigt smarrigt blir det med gelé i gräddsåser också, men en sak i taget - gelén först.
| Jag vill bara poängtera att skålen är rätt liten in real life...ingen salladsskål med 1 liter gelé alltså. |
Vinbärsgelé (ca 1 liter)
1 liter vinbär (svarta, röda eller vita)
1 dl vatten
9 dl socker per liter saft (använd syltsocker om du ska spara gelén länge)
ev 1 tsk pektin eller melatin (behövs ej om syltsocker används om jag förstått det rätt!)
1) Rengör och sterilisera burkar.
2) Skölj bären och plocka bort ev. dåliga bär. Det är inte så noga då allt ska kokas, mosas och silas. Kvistarna kan därför vara kvar också.
3) Lägg bären i en kastrull och tillsätt vatten.
4) Koka up och mosa gärna bären med ex. en potatisstöt så att de saftar sig. Mosa någon minut.
5) Sätt upp silställning med silduk.
6) Låt saften rinna av, låt svalna något och mosa eller krama ur så mycket saft du kan. Denna sista saft innehåller mycket pektin så få ut så mycket som du kan.
7) Mät upp saften, notera hur mycket saft du har och häll över i en kastrull.
8) Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen.
9) Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig.
10) Har du använt väl mogna bär så tillsätt pektin eller melatin. (Följ anvisningar på paketet).
11) Koka tills saften klarar pektinprovet; häll ut ca 1 msk saft på en tallrik och kyl någon minut i frysen eller i kylen. När du kan dra ett streck i kyld saftmassa som inte flyter ihop är gelén tillräckligt fast och klar.
12) Häll upp vinbärsgelén på väl rengjorda burkar.
13) Låt svalna något och sätt sedan på lock.
14) Förvara gelén mörkt och svalt.
Receptkälla: Receptfavoriter
Tja, 1 liter gelé fick jag inte riktigt ut, men några burkar blev det. Svårast med geléandet var att hitta en silställning så här i bärtider!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar